Startende ondernemer

Je bedrijf starten

Je hebt besloten een eigen bedrijf te starten. Oke wat nu? Welke zaken moeten allemaal geregeld worden voordat je onderneming ook echt bestaat? Er zijn een aantal zaken die je dient te doorlopen. Met dit deel van onze website hoopt WAN2CONNECT je in 10 stappen een goede start te helpen maken bij het starten van je bedrijf.

Stap 1: Schrijf je businessplan

In een businessplan (ook wel bekend als bedrijfsplan of ondernemingsplan) beschrijf je jezelf en het bedrijf dat je wil starten. Je gaat hier in op vragen als:

Kijk op onze download pagina voor en download een voorbeeld van hoe je een businessplan opstelt.

Stap 2: Het kiezen van een rechtsvorm

Je kunt uit verschillende rechtsvormen kiezen. Elk bedrijf heeft zijn ideale rechtsvorm, vooral vanwege het verschil in aansprakelijkheid en belastingen. De meest gekozen rechtsvormen in Suriname zijn de eenmanszaak en de naamloze vennootschap (NV). Het grote verschil tussen deze twee is dat je bij een eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk bent voor fouten van je bedrijf. Welke variant belastingtechnisch gunstiger is, hangt af van je omzet. Andere rechtsvormen zijn:

Stap 3: Het zoeken van bedrijfshuisvesting

Je zult je bedrijf ergens vandaan moeten runnen. Het vinden van een geschikte locatie voor je bedrijf is essentieel. Echter mede dankzij de corona crisis, is flexibel ondernemen een begrip geworden. En zelf een essentieel deel van het ondernemen geworden. Maar omdat bereikbaarheid, de uitstraling en de werksfeer mede bijdragen aan het succes van je bedrijf, blijft huisvesting van je bedrijf een belangrijk onderdeel. Uiteraard kun je in bepaalde gevallen ook vanuit huis beginnen. Houd hierbij ook rekening met wet- en regelgeving.

Kijk op in onze webshop voor het huren van flexibele werkplekken.

Stap 4: kies je bedrijfsnaam en registreer je domeinnaam

Hoe wil je jouw bedrijf gaan noemen? Een goede bedrijfsnaam is pakkend, herkenbaar en goed te onthouden. Je kunt ervoor kiezen om een voluit geschreven naam te gebruiken (Robbie’s Broodjes zaak), of juist een creatieve verzonnen naam als (Broodje Robby).

Heb je de perfecte naam gevonden? Leg dan meteen de domeinnaam vast (bv www.broodjerobby.com). Veel potentiële klanten kijken voor hun aankoop namelijk even op de website van de aanbieder. Heb je nog geen domeinnaam of website? Dan loop je direct achter op je concurrent. De meeste ondernemers kunnen tegenwoordig niet meer zonder een website. Het is het visitekaartje van je bedrijf. Een bijkomend voordeel is dat je direct professionele e-mailadressen kunt aanmaken.
Meer weten over het maken van een eigen website? Vraag het ons, wij helpen je graag verder. Het vastleggen van je domeinnaam bv vraagt nl wat inspanning en creativiteit.

Stap 5: Inschrijven bij de KKF

Vrijwel elk bedrijf dient zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken KKF. Het is in Suriname bij wet verplicht dat een onderneming zich laat registreren bij KKF zodat ook jou bedrijf wordt vastgelegd in het Handelsregister. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan een kijkje in onze webshop

Stap 6: Aanmelden bij de Belastingdienst

Net als je registratie bij de KKF dien je jou bedrijf ook aan te melden bij de Belastingdienst. Als startende ondernemer kom je in aanmerking voor speciale belastingregelingen. Je krijgt dan een btw-identificatienummer dat je moet vermelden op je facturen en om je omzetbelasting mee te doen. Onze financiële adviseurs en fiscalisten kunnen je hier feilloos in ondersteunen.

Meer informatie vind je op de site van de Belastingdienst.

Stap 7: Het regelen van de administratie

Het regelen van de administratie, het deel waar veel ondernemers tegenop kijken. Bij het starten van een bedrijf krijg je nl ook te maken met een hoop administratieve plichten. De wet schrijft je voor om een bedrijfsadministratie bij te houden en te bewaren. De basisgegevens zoals het grootboek, de debiteuren en crediteuren, de voorraad, de in- en verkoop en de loonadministratie moet je zeven jaar bewaren. Voor gegevens van onroerende zaken geldt een termijn van tien jaar. Uit je administratie moet blijken hoeveel btw je aan de Belastingdienst moet afdragen. Daarvoor houd je in elk geval het volgende bij:

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je boekhouding volledig in Excel te doen, maar dan is de kans op foutjes relatief groot. Er is tegenwoordig veel boekhoudsoftware te koop waarmee dat makkelijker gaat. Maar omdat het doel van WAN2CONNECT is dat je als ondernemer moet kunnen focussen op je core business, hebben wij een online oplossing voor je ontwikkeld waarin je al je administratie en facturatie als je klanten in kunt bijhouden. Bezoek onze webshop voor meer informatie hierover.

Stap 8: Regel je bankzaken en verzekeringen

Zorg ervoor dat je bedrijf een eigen zakelijke rekening heeft met een betaalpas. Zo kun je altijd snel en makkelijk je financiële zaken regelen. Heb je een financiering nodig voor je bedrijf? Neem dan contact op met onze finance afdeling.

Verder is het belangrijk dat je de juiste verzekeringen hebt afgesloten. Verzekeringen waar je aan moet denken zijn:

Stap 9: Wat zijn debiteuren en crediteuren?

Crediteuren en Debiteuren. Waarschijnlijk zijn dat termen die je regelmatig hoort. Maar wat zijn crediteuren en debiteuren precies? Wat betekent een debiteur voor jou als ondernemer?
Een debiteur is eenvoudig gezegd een klant die nog moet betalen. Jij hebt hem een factuur gestuurd, maar die staat nog open. Een juridische definitie van debiteur is ook wel ‘schuldenaar’, omdat de debiteur een schuld heeft bij iemand. Zodra hij heeft betaald en zijn ‘schuld’ heeft afgelost, is hij geen debiteur meer.

De term ‘debiteuren’ wordt gebruikt in het bedrijfsleven en het gaat dus om de groep klanten die nog moet betalen voor een bepaald product of dienst.
horen. Maar ze zijn absoluut niet hetzelfde. Maar wat is dan het verschil? Crediteuren zijn personen of bedrijven die nog geld van jou krijgen, terwijl debiteuren jou nog geld verschuldigd zijn.

Om het juridisch compleet te maken: je bent een debiteur als je nog moet betalen en je bent crediteur als je nog geld moet ontvangen van een klant (de debiteur). De crediteur wordt in juridisch jargon ook ‘schuldeiser’ genoemd.
Op de financiële balans van je bedrijf zijn er altijd twee kanten: de activa- en passivazijde. De activa zijn de bezittingen van je bedrijf en die staan aan de linkerkant van de balans. De debiteuren zijn als het ware bezittingen van je bedrijf, want ze vertegenwoordigen waarde (geld). Vandaar dat de activazijde ook wel de debetzijde wordt genoemd. De crediteuren staan dan ook aan de andere kant (rechterkant) van de balans, bij de passiva (creditzijde), tegenover de debiteuren.

Om inzicht te krijgen in welke klanten er nog moeten betalen, maken veel bedrijven gebruik van een debiteurenadministratie. Dat is niet anders dan een lijst met debiteuren die nog moeten betalen, hoeveel geld er nog binnen moet komen en of debiteuren zich aan de afgesproken of wettelijke betaaltermijn houden.

Om te zorgen dat klanten op tijd betalen heb je een goed debiteurenbeheer nodig. Dit gaat over de manier waarop je debiteuren behandelt. Denk aan: herinneringen en aanmaningen sturen, sommeren, telefonisch debiteurenbeheer en uiteindelijk zelfs een rechtszaak aanspannen. Je kunt ook je debiteurenbeheer uitbesteden aan een incassobureau of een factoringmaatschappij. Deze kunnen dan het contact met je betalende klant overnemen en zo de kans op betaling verbeteren of zelfs garanderen, zoals bijvoorbeeld in het geval van dubieuze debiteuren.

Maar omdat het doel van WAN2CONNECT is dat je als ondernemer moet kunnen focussen op je core business, hebben wij een online oplossing voor je ontwikkeld waarin je al je administratie en facturatie als je klanten in kunt bijhouden. En kun je het zo inregelen dat er automatisch een herinnering verstuurd word zodra het betaaltermijn verstreken is. Bezoek onze webshop voor meer informatie hierover.

Stap 10 : Hoe bepaal ik mijn tarieven?

Je uurtarief bv is als het goed is niet een getal dat zomaar uit de lucht komt vallen. Daar denk je goed over na. Je kunt je uurtarief berekenen op basis van je gewenste inkomen en de zakelijke kosten die je hebt.

Hoe kun je een goed gefundeerd uurtarief bepalen?

Of je nu werkt met een uurtarief of een projectprijs, je zult als ondernemer moet nadenken over de prijzen die je hanteert. De prijs die je vraagt moet dusdanig zijn dat je daarmee zakelijke kosten en belastingen kunt betalen, en tegelijkertijd genoeg hebt om te leven en om te sparen. Daarnaast wil je ook een tarief hanteren dat past bij de werkzaamheden die je verricht en bij je ervaring.

Voor je uurtarief zul je moeten nadenken over dingen als:

1. Je streefinkomen.

Het inkomen waarmee je bereikt wat je graag wilt en (zakelijke) onkosten en belastingen kunt betalen.

2. Het gangbare uurtarief.

Het uurtarief dat gangbaar is onder concullega’s zelfstandigen die dezelfde of gelijksoortige diensten leveren als jij.

3. Waardebepaling.

Waarom ben jij een bepaald uurtarief waard?

Vervolgens kun je aan de slag met het bepalen van je uurtarief. Het meeste werk gaat naar het bepalen van het inkomen dat je nodig hebt. Onze financiële experts kunnen je hier feilloos bij helpen.