60 jaar Waldy Simson (deel 1)

De kunstenaar Waldy Simson heeft voornemens in verband met zijn aankomende 60e verjaardag. Dagblad Suriname verneemt het volgende van de veelzijdige kunstenaar. Hij werd geboren op donderdag 22 november in 1962 om 14.00 uur in Paramaribo als vierde van zes kinderen die zijn moeder Marie Johanna Valpoort ter wereld heeft gebracht. Aan het eind van zijn derde levensjaar mocht hij al voor het volgen van kleuteronderwijs naar de Ottotankschool der Evangelische Broeder Gemeente.

Op school werd al vroeg ontdekt dat hij onder andere een creatieve inslag had, goed kon improviseren en ook buitengewoon goed met tekst kon omgaan. Dit had als gevolg dat hij jaarlijks en tot op de middelbare school de klas en of de school waarvan hij leerling was mocht vertegenwoordigen tijdens evenementen in de kerk, op festivals en in de media. Eén of meerdere opleidingen op kunstgebied heeft hij vooral vanwege de financiële situatie in huis niet kunnen genieten.

Zijn eerste publicatie, het gedicht Sranan, werd opgenomen in de Weekkrant Suriname die verscheen in Voorburg, Nederland. De vele goede reacties op dat debuut hebben er zeker toe bijgedragen tot zijn verdere positieve ontwikkeling op kunstgebied. Waldy Simson heeft zich vanaf zijn 27e  jaar vanuit Nederland en als hard aan de weg timmerende autodidact langzaam maar zeker zien uitgroeien tot de veelzijdige kunstenaar die hij vandaag de dag is. Bijzonder zijn zeer zeker bijdragen die Simson heeft geleverd aan vormen van kunst zoals de tiffany- en, zoals hij het zelf noemt, de papiersnijwerkkunst. Op tiffanykunstgebied (moderne vorm van glas- in loodkunst) is Simson, als een van de weinige beoefenaars, verantwoordelijk voor de creatie van Het lichtobject en Het tiffany portret en profiel.

In Nederland heeft Simson, rond zijn 29e levensjaar, door te snijden in papier en in de ontstane open ruimte, bijvoorbeeld, ander papier te plaatsen ontdekt, dat er uiteindelijk unieke beelden gecreëerd kunnen worden. Na jarenlang bezig te zijn geweest op basis van de eerder genoemde vondst heeft Simson het snijden in papier zodanig ontwikkeld waardoor hij in staat is geweest op basis van diverse snijtechnieken indrukwekkende portretten zoals die van Michael Jackson, Nelson Mandela en zeer recent nog dat van Celestine Raalte te maken … !!!

Ongetwijfeld is Simson een mens en kunstenaar met vele interesses. Hij heeft de opleidingen algemene- en bedrijfseconomie, wiskunde, algemene- en bedrijfsstatistiek, administratie en muziek gevolgd. Opleidingen zoals Culturele en Kunstzinnige Vorming {Aruba) en Kleurconsulent (Nederland) heeft hij niet met examens afgerond. Actief is Simson binnen de kunstvormen: poëzie, muziek, keramische expressive, tiffany-, schilder-, mozaïek-, graveer- en papiersnijwerkkunst. Verder schrijft hij ook korte verhalen en overige teksten.

In de aanloop naar de viering van 60 jaar Waldy Simson krijgen de zusters Angie en Raquel Paal (zie foto top) privélessen van Simson. Centraal staan hierbij elementaire kleurenleer en de ontwikkeling van een stuk eigen idee tot een presenteerbaar schilderij. In de periode 1 juli tot en met eind november zal het project 60 jaar Waldy Simson nationaal zowel internationaal verzorgd worden. Tijdens het project zal kunst gemaakt door Simson voor slechts 60% van de huidige prijs verkregen kunnen worden! Hierbij mag gedacht worden aan schilderijen, tiffanywerken, papiersnijwerken, gravures op glas, keramiek en exemplaren van Kalender Waldy Simson.

En als zeer speciaal aan het project zal Simson uw portret maken tegen zeer plezierige condities, zoals een gereduceerde prijs, de mogelijkheid tot gespreid betalen, bezorging / verzending van uw portret tot aan huis en opname van een afbeelding van uw portret in de te maken en op YouTube te plaatsen video 60 jaar Waldy Simson!!!

Nadere informatie over de acties kan verkregen worden op de website van de kunstenaar.

(Foto’s: links, papiersnijwerk zelfportret Waldy Simson / rechts, Tiffany kunstwerk Out of Love)